Со години бил во затвор: Дома го дочекала бремената сопруга!

Loading...

На кубанскиот шпион, чие ослободување е дел од договорот за подобрување на односите помеѓу САД и Куба, му било допуштено од американскиот затвор да испрати примерок од семената течност со цел да ѝ овозможи на споругата да остане во блажена состојба.Имено, Герардо Хернандез се наоѓа во затвор уште од 1998 година.
Тој беше дел од таканаречената „кубанска петорка“, чии припадници биле уапсени и еден од тројцата кои минатата недела биле пуштени при размената на затвореници.
Доживотната казна ја служел во затвор во Калифорнија, 3600 километри далеку од дома, а на неговата сопруга не ѝ било дозволено да го посети.
Токму затоа, многумина биле изненадени од дочекот во Хавана, каде што неговата сопруга се појавила со трудничко стомаче.
„Можеме да потврдиме дека САД овозможија да ѝ се исполни желбата на г-ѓа Хернандез да зачне дете се сопругот“, објави гласноговорникот на Министерството за правда.
Хернандез беше пуштен од затвор во замена за американскиот хуманитарец Алан Грос, кој пет години бил во затвор во Куба.Имено, Герардо Хернандез се наоѓа во затвор уште од 1998 година.
Тој беше дел од таканаречената „кубанска петорка“, чии припадн

loading...
Loading...