Убедливо еден од најдобрите рецепти за колач со јагоди… Па искористете додека трае сезоната на ова овошјеСостојки:
120 гр омекнат путер
220 гр шеќер во прав
4 јајца
400 мл млако млеко
600гр остро брашно
малку сол
1 прашок за пециво
500 гр јагоди
шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Изматете го путерот, шеќерот и шолчките.
Потоа умешајте го млекото и брашното со прашокот за пециво. Изматете цврст снег од белките со малку сол.
Калапот за торта намачкајте го со путер и посипете со брашно. Ставете половина од тестото и половина од јагодите кои претходно ги извалкавте во брашно за да не потонат во тестото.
Додадете го остатокот од тестото и преостанатите јагоди. Печете на 180 степени околу 45- 50 минути. Колачот исечете го на парчиња и посипете со шеќер во прав пред послужување.Состојки:
120 гр омекнат путер
220 гр шеќер во прав
4 јајца
400 мл млако млеко
600гр остро