„Спејс икс“ ќе ја лансира првата рециклирана ракета

Loading...

Американската компанија „Спејс икс“ вечерва ќе ја лансира во вселената својата прва рециклирана ракета. При лансирањето, за постигнување на брзина ќе биде ракета што минатата година беше употребена за доставување на намирници на астронаутите во Меѓународната вселенска станица.Планирано е ракетата да биде лансирана во 18.27 часот, по локално време од Кејп Каневерал на Флорида, а целта на лансирањето е со ракетата во далечна орбита да се испрати комуникациски сателит за компанијата „СЕС“ во Луксембург.
Белата ракета „Фалкон-9“, што во моментов се наоѓа на платформата за лансирање на НАСА, содржи во себе висока ракета за постигнување брзина, што минатата година во вселената го испрати товарниот вселенски брод „Драгон“ без екипаж, а потоа се врати на океанската платформа.
Секое лансирање на „Фалко-9“ ќе чини повеќе од 61 милијарда долари.Планирано е ракетата да биде лансирана во 18.27 часот, по локално време од Кејп Каневерал на Флорида, а целта на лансирањето е со ракетата во далеч

loading...