„Срничките“ учеа како да ги користат детските седишта во автомобил

Loading...

Едукативна работилница на тема „Правилен избор, инсталација и користење детски седишта во автомобил“ се одржа деновиве во градинката „Срничка“.Целта на работилницата е да се едуцираат родителите и дечињата за тоа како безбедно да се возат во сообраќајот.
Организаторите на работилницата ги информираа присутните дека детските седишта, во случај на сообраќајна незгода, ја намалуваат смртноста и повредите кај децата во 71 отсто од случаите, но дури 75 отсто од родителите погрешно ги поставуваат или погрешно ги користат детските седишта.
Покрај едукативните материјали, на присутните учесници им беа поделени и налепници за означување на автомобилите во кои се превезуваат деца.
Работилницата ја држеа претставници од Авто – Мото сојузот на Македонија (АМСМ) во соработка со надлежните институции.Целта на работилницата е да се едуцираат родителите и дечињата за тоа како безбедно да се возат во сообраќајот.
Организаторите на работилни

loading...