СТРАВ И ТРЕПЕТ: Во Црно море пристигнува „Црна дупка“

Loading...

Подморницата „Новоросијск“ прва од серијата „Варшављанка“ придружена е од Црноморската флота на Русија, се вели во соопштението на прес-службата на Јужниот воен округ на Русија.Во овој момент подморница “Новоросијск” се наоѓа во Санкт Петербург – на “Адмиралното бродоградилиште”, каде што се подготовува за приклучување на Црноморската флота.
На морските полигони за борбена обука ќе се одржи  финална фаза на државни тестирања во рамки на кои ќе се изведе ракетно гаѓање со високо- прецизнодо оружје “Калибир” – се вели во соопштението.
До 2016 година, според плановите на морнарицата на Русија, треба да бидат изградени шест подморници од оваа класа. Сите тие ќе влезат во Црноморската флота.
Класата на подморници 636,3 “Варшављанка” им  припаѓаат на третата генерација, нивниот депласман им е 3,95 тони, брзина 20 јазли, нуркачка длабочина 300 метри, екипажот се состои од 52 луѓе.
Од оружје имаат торпеда со калибар 533 милиметри (шест системи), нагазни мини и ракетен систем „Калибиар“.
Ќе можат да откријат цели на растојание од 3-4 пати повисоки од оние кои може да ги открие противникот.
Поради нивната невидливост НАТО на оваа класа подморници им го даде името “црна дупка”.Во овој момент подморница “Новоросијск” се наоѓа во Санкт Петербург – на “Адмиралното бродоградилиште”, каде што се подготовува за приклучување на

loading...
Loading...