Ознака: исус

Вести

Денеска е раѓањето на Исус Христос – Божик

Среќни празници за сите православни христијани и успешна година посакуваме. Еве неколку битни информации за значењето на празниците кои сите ги прославуваме. Божик спаѓа меѓу најголемите христијански празници, зашто на […]

Избор на уредникот

Отец Јаков: бадникови гранчиња е исклучиво српски обичај, кој не го негува ниту една од Православните Цркви

„Покајание“: Во пресрет на големиот празник на Христовото раѓање, верувам, ќе ги интересира читателите Вашето објаснување за чинот на палење бадникови огнови, придружено со алкохол, музика и многу храна. Од […]

Живот

Проштевањето е чистење на душата: Направете го ова во недела за Прочка

Македонската традиција за Прочка е богата и разновидна. Секаде се одбележува овој празник меѓу македонскиот народ. Прочка, всушност, може да се нарече и наш празник, празник на македонскиот народ затоа […]

Контроверзни фајлови

ВИСТИНАТА ЗА ТЕМПЛАРИТЕ – ВИТЕЗИТЕ НА ХРАМОТ (дел 4)

После 200 години големиот ред е ликвидиран на најригорозни начини. Без оглед на легендите, можеме со сигурност да тврдиме дека со зголемувањето на куповната моќ, Редот стекнал голем број на […]

Контроверзни фајлови

ВИСТИНАТА ЗА ТЕМПЛАРИТЕ – ВИТЕЗИТЕ НА ХРАМОТ (дел 3)

Воздигнувањето и падот на Темпларите Во наредните години, Хуго Пајенски ги претворил Темпларите во една од најзначајните институции на својата доба. После некулкуте патувања во Европа, бил во состојба да […]

Контроверзни фајлови

ВИСТИНАТА ЗА ТЕМПЛАРИТЕ – ВИТЕЗИТЕ НА ХРАМОТ (дел 2)

Ајде да видиме што кажува официјалната верзија – Раѓањето на редот на витезите Темплари Светиот град Ерусалим, каде Христ умрел и повторно станал, бил под муслиманска власт (тие истотака верувале дека […]

Контроверзни фајлови

ВИСТИНАТА ЗА ТЕМПЛАРИТЕ – ВИТЕЗИТЕ НА ХРАМОТ (дел 1)

ДАЛИ НАВИСТИНА Е ТАКА КАКО ШТО ЗНАЕМЕ? Во 1307 година дестина бродови од Редот на Темпларите ја напуштиле Франција за да го избегнат прогонот на кралот Филип IV. Никогаш повеќе […]

Занимливости

Денеска им е именден на сите што го носат името Филип. Еве едно објаснување на значењето

ФИЛИП, Φίλιππος, Philippus Да поставам една теорија околу името на Филип. Може да е точна, а може и не.  Ако името на Аце е титуларно, “Нај Бо Жее Н“, израз за […]

Контроверзни фајлови

ВАТИКАН НА НОЗЕ: 1500 години стара Библија тврди дека Исус не бил распнат?!

На голема жалост за Ватикан, 1500-2000 години старата Библија којашто беше пронајдена во Турција и која се чува во етнографијата во Музејот во Анкара, открива дел кој се однесува на […]