Ознака: податоци

Технологија

Google има ново решение за брзо праќање на фајлови!

Во Google, се чини, го слушнале плачот на многу корисници на „Андроид“ за едноставен метод за взаемно пренесување на податоци и по долгогодишен развој, тука ја имаме платформата „Nearby Share“. […]

Технологија

Хакери тргуваат со 73 милиони кориснички податоци на црниот пазар

Хакери тргуваат со 73 милиони кориснички податоци на црниот пазар Еден од најголемите случаи на онлајн кражба е откриен откако хакерската група ShinyHunters понуди на продажба податоци на 73,2 милиони корисници […]

Технологија

Внимавајте со личните податоци- Има лажни наградни игри на социјалните мрежи

Дирекцијата за заштита на лични податоци (ДЗЛП) информира дека се забележува зголемена активност на организирање лажни наградни игри преку социјалните мрежи (Facebook, Instagram…). При тоа, велат од Дирекцијата, на граѓаните […]

Технологија

Направете проверка на податоците: Фејсбук бил хакиран

Социјалната мрежа Фејсбук соопшти дека денеска скоро 50 милиони корисници биле изложени на безбедносен проблем. Ранливоста во заштитата на податоци хакерите можеле да ја искористат преку опцијата „Вју ез“ (View […]

Технологија

Еве како да проверите дали вашите податоци се наоѓаат во база на украдени лозинки

Стручњаците од Центарот за истражување и анализа на безбедност Kromtech, пронајдоа огромна база на податоци во која се наоѓаат преку 560 милиони имејл адреси и лозинки, кои ги собрала и […]

Технологија

Користите Gmail ? Обрнете внимание на ОВИЕ спам пораки!

Голем број корисници на gmail се пожалија на опасната спам порака која во последно време кружи на интернетот и неверојатно е уверлива.Се работи за меил кој во себе содржи нешто […]

Вести

Национална стратегија за заштита на лични податоци

Во финална фаза е изработката на Нацрт-стратегија 2017-2022 за спроведување на правото за заштита на личните податоци.  Дирекцијата за заштита на личните податоци (ДЗЛП) се очекува овој документ утре да […]

Живот

Шокантни податоци: Слепото црево всушност има функција, еве каква…

Одсекогаш сме знаеле дека слепото црево  вцо  нашиот организам нема никаква функција, што потврдува и  фактот  дека многу  луѓе добро  функционираат  и  кога   ќе го  отстранат. Но, откриен е  сосема […]