Ознака: празник

Вести

Македонците во селото Ербеле, го одбележаа празникот Преображение

Македонците  во селото Ербеле, област Поле или Долни Дебар (Пешкопеја), кое се наоѓа во близина на албанско македнската граница кај Дебар, во црквата „Св. Преображение,го одблежаа денешниот голем христијански празник […]

Издвојуваме

Седумте ефески момчиња

Сторијата со седумте свети момчиња од Ефес е една од најфасцинантните. Приказната говори за седум млади момчиња со имиња Максимилијан, Ламвлих, Мартинијан, Јован, Дионисиј, Егзакустодијан (Константин) и Антонин, коишто живееле […]

Вести

Денеска е Блажена Марија

Денеска е Св. мироносица Марија Магдалина.Света Марија Магдалина црквата ја нарече уште рамноапостолна, бидејќи беше првата што го виде воскреснатиот Христос и проповедаше за тоа. Инаку, потекнуваше од градот Магдала […]

Вести

Се потсетуваме на аманетот на нашите предци: „10 дена Крушевска република“

Собрани сме овде на Гумење каде пред 113 години е извршено пробното пукање од црешовото топче, на местото каде заседавал штабот на Горското начелство, на местото каде на 2 август […]