Ознака: празник

Вести

Денеска е Павловден, еве зошто денес не смеете да работите ништо!

Следниот ден по Петровден 13 јули/ 30 јуни е празникот Собор на 12 Апостоли – Павловден.Бидејќи претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, сепак се вика Петровден, […]

Вести

Граѓаните од исламска вероисповед го празнуваат Рамазан Бајрам

Муслиманите во Република Македонија, како и во целиот свет, денеска го слават Рамазан Бајрам. По едномесечниот пост, во кој верниците се воздржуваа од храна и пијалоци од зора до зајдисонце, денеска […]

Занимливости

Почнуваат ПЕТРОВИТЕ пости: Еве што денес НИКАКО не СМЕЕТЕ, а што ТРЕБА да правите!

Според народните верувања, денес задолжително би требало сите добро  да се најадат, за да се подготват  за предстојните пости.Петровите поклади се одржуваат во  последиот ден пред почетокот на петровите пости, […]

Вести

Денеска е Слегување на Св. Дух – Духовден, трет ден

Денеска е Слегување на Св. Дух – Духовден (трет ден).Духовден е христијански празник посветен на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите и формирањето на Црквата. На овој ден се исполнило Христовото […]

Занимливости

Народни верувања за духовен понеделник: Еве што треба да направите денес

Православните цркви  се исполнуваат  со трева и  цвеќе од кое се плетат венчиња.Денес се прославува вториот ден од еден од најголемите празници, Духови. Слегувањето на Духот на апостолите е празник […]