Уште 19 нови локации во светот ќе бидат заштитени од УНЕСКО

Loading...

19 нови локации беа додадени на листата на светско културно наследство на УНЕСКО, како локации, градби или споменици од исклучително значење на светско ниво.
Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО) на 37 годишна средба од 34 понудени места, одлучи да додаде 19 на својата листа на локации кои претставуваат светско културно наследство. На листата се најдоа:
1. Ксинџиан Тианшан – Кина

2. Вулканот Етна – Италија

3. Ел Пинакате и Големата пустина Алтар – Мексико

4. Пустината Намиб – Намибија

5.Националниот парк Таџик – Таџикистан

6. Каесонг – Северна Кореја

7. Палатата Голестан – Иран

8. Фуџи – Јапонија

9. Дрвените цркви во Полска и Украина

10. Историскиот центар на Агадез – Нигер
19 нови локации беа додадени на листата на светско културно наследство на УНЕСКО, како локации, градби или споменици о

loading...
Loading...