Вчера официјално е основан Евроазискиот економски сојуз

Loading...

Евроазискиот економски сојуз, кој ги обединува Русија, Белорусија, Казахстан, Ерменија и Киргистан, ќе почне да функционира од 1 јануари 2015 година.Ерменија, која ги ратификува сите потребни документи, ќе стане полноправна членка на сојузот од 2 јануари, а Киргистан се очекува официјално да се приклучи во мај следната година.
Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека новиот сојуз ќе има вкупен бруто домашен производ (БДП) од 4,5 билиони долари и потрошувачки пазар од над 170 милиони луѓе.
– Евроазискиот економски сојуз е отворен за соработка со сите наши соседи во рамки на Заедницата на независните држави, како и за нашите партнери на исток и запад, истакна Путин.
Сојузот ќе функционира врз основа на нормите и принципите на Светската трговска организација (СТО) и ќе гарантира слободно движење на стоки, услуги, капитал и работна сила.Ерменија, која ги ратификува сите потребни документи, ќе стане полноправна членка на сојузот од 2 јануари, а Киргистан се очекува официјално да се

loading...
Loading...