ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ: Еден варен компир може да биде „батерија“ која произведува и до 10 пати поголема сила од обичната!

Loading...

Истражувачите открија дека еден компир кој претходно е варен 8 минути, може да создаде батерија која произведува 10 пати поголема сила од обичната!Хаим Рабиновиќ, професор по наука и агрикултура и неговиот тим, открија дека со користење на единица направена од четвртина компир, кој се наоѓа меѓу бакарната катода и цинковата анода споен со жица, може да осветлува соба со LED светилка дури 40 дена.
Компирот може да создаде енергија за лична електроника за десетина трошкови типични за АА батерија.
Замислете ги само сите можности кои со ова откритие можат да се создадат во неразвиените заборавени делови од светот!Хаим Рабиновиќ, професор по наука и агрикултура и неговиот тим, открија дека со користење на единица направена од четвртина компир, кој се наоѓа ме

loading...
Loading...