Видео: Денес ќе има затемнување на Сонцето

Денес ќе настапи последното затемнување на Сонцето за 2013 година. Овој феномен ќе може да се види во Јужна Европа, источниот дел на Северна Америка, северните делови на Јужна Америка, Африка, Мадагаскар и Блискиот Исток.Во Македонија ќе биде видливо делумното затемнување на Сонцето во периодот од околу 12.00 часот до 14:42 часот.
За оние кои сакаат да го следат затемнувањето не треба да гледаат директно во Сонцето со голо око, туку со употреба на соодветни очила со филтри за заштита.
Следното затемнување на Сонцето ќе биде на 20 мај 2015 година. Во април 2014 ќе можеме да проследиме прстенесто затемнување, а во октомври истата година ќе има делумно затемнување.

 
Затемнувањето ќе може да се погледне и на Youtube, преку вселенската камера Sloosh, поставена во Кенија:
Во Македонија ќе биде видливо делумното затемнување на Сонцето во периодот од околу 12.00 часот до 14:42 часот.
За оние кои сакаат да го сл

Пронајдете не на следниве мрежи: