Видео: Откриена најстрого чуваната тајна на Кина

Loading...

Првпат по 40 години Кина реши на светот да му ја покаже својата мистериозна флота на нуклеарната подморница.И додека државната телевизија овој потег го смета за транспарентен, за други ова е стратешки потег кој се прави во момент кога Кина е сѐ посигнурна во својата сила и воена моќ.
Сепак, подморниците кои Кина му ги покажа на светот не се врвот во нивната технологија. Како што пишува „Интернешанал бизнис тајмс“, подморниците кои се покажани се направени во далечната 1970 година и се опремени со проектили со краток домет.
Отогаш до денес, Кинезите значајно напредуваа во поглед на технологијата. Се претпоставува дека денешните подморници се опремени со боеви глави кои можат да досегнат до тероторијата на САД.

 
Некои кинески медиуми тврдат дека нивната технологија на нуклеарните подморници не може да се мери со онаа на САД, Русија, Франција и Велика Британија.
 
И додека државната телевизија овој потег го смета за транспарентен, за други ова е стратешки потег кој се прави во момент кога Кина е сѐ посигнурна

loading...
Loading...