Видео: Пред готвење, пилешкото месо НЕ СМЕЕ да се мие!

Loading...

Пилешкото месо пред готвење пголемиот број од луѓето го мијат. Но, тоа е сосема погрешно!Престанете да го миете пилешкото месо, бидејќи тоа воопшто не е ефикасно во уништувањето на бактериите. Всушност, миењето може само да ги размножи, тврдат истражувачите, пишува NBC.
Научниците на Јутуб објавија анимирано видео кое покажува како миењето на пилешкото месо може да ги распострани бактериите, вклучувајќи ја и појавата злогласната салмонела.
„Миењето на пилешкото месо пред готвење не се препорачува. Бактериите кои се наоѓаат во сировото месо многу лесно можат да се пренесат на останатата површина на храната. Некои сметаат дека со миењето ќе ги отстранат сите бактерии, но тоа не е така. Некои остануваат на сировото месо, дури и по неколку миења. Само готвењето на вистинската температура може да ги уништи бактериите,“- препорачуваат од американското Биро за земјоделство САД, пишува CNN.
Што тогаш да направите со пилешкото месо? Едноставно, пилето треба да го отпакувате и да го ставите во рерна, советуваат научниците, бидејќи единствено високата температура може ефикасно да ги уништи бактериите. Престанете да го миете пилешкото месо, бидејќи тоа воопшто не е ефикасно во уништувањето на бактериите. Всушност, миењ

loading...
Loading...