Видео:Во петок започнува „танцот на планетите“

Од 24 мај па се до крајот на месецот три планети кои се најблиску до Земјата, ќе имаат интересна кореграфија на небото. Притоа „танцот“ ќе може и ние да го видиме, соопштија астрономите.
Меркур, Јупитер и Венера ќе се наоѓаат во исто видно поле, а ќе имаме впечаток како да се вртат една околу друга, таа појава ќе се повтори дури во 2026 година.
Овој вид на „танц“, ќе се гледа навечер, во насока запад-северозапад, веднаш по заоѓањето на Сонцето.
Овие три планети од 24 до 30 мај ќе се најдат на растојание од пет степени, а на 26 мај на растојание од два степена. Иако на нас ќе ни изгледа како да се навистина блиску, сепак овие планети се одалечени стотина милиони километри.
Венера и Јупитер често може да ги гледаме на небото. Додека пак Меркур е тешко забележителен.Од 24 мај па се до крајот на месецот три планети кои се најблиску до Земјата, ќе имаат интересна кореграфија на небото

Пронајдете не на следниве мрежи: