Вкупно 39 апликации за Ајфон се заразени од опасен вирус

Loading...

Официјално е објавено дека пронајден е нов вирус дури во 39 апликации за оперативниот систем iOS.Иако е мала шансата да сте инфицирани, бидејќи вирусот се наоѓа во апликации наменети за кинескиот пазар, добро е да бидете претпазливи.
Вирусот е откриен во популарните апликации WeChat, Did Chuxing, Railway 12306, Tongsuashun и China Ucom Mobile. Проблемот настанува преку користење на Xcore, софтвер за креирање на апликации за iOs, каков што нуди Епл.
Вирусот XcodeGhost наводно е ненамерно вметнат од самите програмери. Проблемот настанал кога кинеските програмери ја симнале Xcore апликацијата преку сервисот Baidu, каде што се инфицирала, а потоа вирусот се инсталирал самиот на сите апликации произведени со верзијата Xcode.
Во моментот Xcode е тргнат од веб-страната на Baidu и се советуваат сите програмери да ја симнат апликацијата од официјалната страница на Епл.Иако е мала шансата да сте инфицирани, бидејќи вирусот се наоѓа во апликации наменети за кинескиот пазар, добро е да бидете претпазливи.
Ви

loading...