Властите во Тексас погубија ментално болен убиец

Погубениот Роберт Лед беше повеќекратен убиец, но неговите адвокати тврдат дека во секоја друга американска држава, толку ретардиран човек доживотно би пратиле во затвор, а не би оставиле да прими смртоносна инјекција.Властите на американската држава Тексас, сепак решија да го погубат Роберт Лед (57), кој беше осуден поради убиство на жена. И пoкрај барањата на неговите адвокати да се смени пресудата зашто тој очигледно бил ментално ретардиран и имал коефициент на интелигенција 67, пресудата остана несменета.
Врховниот суд одлучи казната да биде извршена, иако Лед бил ментално болен. Тој беше погубен со смртоносна инјекција во Хантсвил.
Погубениот Роберт Лед бил повеќекратен убиец, но неговите адвокати тврдат дека во секоја друга американска држава толку ретардиран човек би го пратиле во затвор, а не да прими смртоносна инјекција.
Тој беше осуден поради силување и убиство на Вики Ен Гарнер (38), на која во 1996 година со чекан ѝ ја скршил главата и потоа ја запалил. За време на извршувањето на злосторството, тој веќе условно се наоѓал на слобода, поради претходно извршеното трикратно убиство и подметнување на пожар, во кој во 1978 година загинале жена и две деца.
Властите на американската држава Тексас, сепак решија да го погубат Роберт Лед (57), кој беше осуден поради убиство на жена. И пoкрај барањата на н

Пронајдете не на следниве мрежи: