Во следните 100 години, Земјата очекува 400 судари!

Loading...

Во наредните 100 години, Земјата би можела да се судри 400 пати со други космички тела, воглавно астероиди, наведуваат научниците.НАСА пресметала дека во периодот меѓу 2017 и 2113 година, постои веројатност нашата планета да се судри со стотици астероиди, а половина од нив имаат пречник од 100 и повеќе метри.
Најголема опасност е астероидот „2012 DA14“, кој во 2094 година ќе се приближи на 4500 километри од нашата планета.
Опасен е и „2004 VD17“, кој на 1 мај 2032 година, ќе помине на оддалеченост од 3 милиони километри.  НАСА пресметала дека во периодот меѓу 2017 и 2113 година, постои веројатност нашата планета да се судри со стотици астероиди, а половина од нив има

loading...
Loading...