Вонземски живот? Бактериите “кои не биле таму” се пронајдени на трупот ISS, вели рускиот космонаут

Живите бактерии беа пронајдени на површината на Меѓународната вселенска станица (ИСС), а тие може да имаат и вонземски потекло, рече рускиот космонаут Антон Шкаплеров. Микроорганизмите понатаму ќе се изучуваат на Земјата. Шкаплеров, инженер за летови за експедиција на ИСС, кој ќе го одине своето трето патување во ИС во декември како дел од екипажот Експедиција 54, рече дека научниците откриле дека живеат бактерии додека земаат примероци од површината на станицата. Говорејќи за ТАСС, тој рече дека микроорганизмите можеби доаѓаат од вселената.Шкаплеров рече дека некои микроорганизми од Земјата, исто така, преживеале во вакуум и разлики во температурата од -150C до 150C. Овие бактерии случајно влегле во вселената за време на експериментите “Тест” и “Биориск”, во кои се инсталирани специјални влошки на ISS трупот и неколку години лево за да се утврди како материјалот е под влијание на условите во вселената. Сепак, трагите на бактериите кои потекнуваат од Земјата – од Мадагаскар – и планктон од Баренцовото Море беа претходно откриени за време на експериментот “Тест” во мај. Научниците објаснија дека дошле таму поради феноменот на јоносфера, во кој супстанциите од површината на нашата планета се искачуваат на горниот слој на атмосферата. По откривањето, руската вселенска агенција Роскосмос заедно со другите научници предложи подигнување на горната граница на биосферата на 400 километри од сегашната надморска височина од 20 километри.Шкаплеров рече дека некои микроорганизми од Земјата, исто така, прежи

Пронајдете не на следниве мрежи: