Здравствени аниматори ќе им помагаат на социјално загрозени семејства во Делчево, Виница и село Црник

Loading...

Дванаесет здравствени аниматори обучени од невладината организација „Кхам“, ќе им помагаат на социјално загрозени семејства во Делчево, во пехчевското село Црник и во Виница, за остварување на нивните здравствени права во рамки на Програмата за здравство и здравствени права – интеграција на Ромите поддржана од Фондацијата отворено општество Македонија.-Здравствените аниматори завршија дел од обуките, а паралелно ги посетуваат домовите каде разговараат со семејствата на кои им е потребна одредена здравствена помош или се судриле со некои неправилности при добивањето на некоја здравствена услуга, истакна Зоран Биковски од „Кхам“, координатор на програмата
Тој додаде дека секое прекршување на здравствените права, аниматорите ќе го пријавуваат до невладината организација „Кхам“, која понатаму ќе реагира до надлежните инспекциски служби.
Ангажманот на аниматорите е до јуни 2018 година.-Здравствените аниматори завршија дел од обуките, а паралелно ги посетуваат домовите каде разговараат со семејствата на кои им е потребна одредена

loading...