Без квасец и јајца, готови за 15 минути: Рецепт за домашни крофни кои се топат во уста

Ако размислувате со што да се почестите овој викенд, имаме идеја.
Овие домашни крофни имаат вкус исто како оние од пекарница, а можете да ги направите дома за само 15 минути.

Од една мерка ќе добиете 35 крофни, па размислете веднаш да направите двојна мерка.

Состојки:

  • 1/4 чаши брашно;
  • 2 лажички прашок за пециво;
  • 1/4 лажичка сол;
  • 1/2 чаша матеница;
  • 1/4 чаша шеќер;
  • 3 лажици стопен путер;
  • 3-4 чаши масло за пржење.

Подготовка:
Во средна чинија измешајте ги сувите состојки: брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта.
Посебно изматете ги матеницата и стопениот путер.
Во садот со сувите состојки истурете ја смесата со матеницата и путерот и мешајте додека не се соединат.
Кога ќе го земете тестото, крофните треба да бидат 1/2 лажица. Од тестото што сте го извадиле направете топка, па ставете ја да се пржи.
Пржете ги на врело масло додека не поруменат, па превртете ги и повторно пржете ги додека не поруменат од другата страна.
Ставете ги на салфетка за да се впијат маснотиите, а потоа валкајте ги во 1/3 чаша шеќер.
На здравје!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.