Како да згуснете грашак без запршка? Треба да направите само една работа



Вкусен и здрав прилог готов за дваесет минути.

Ви треба:

– 500 гр грашок
– 1/2 мал кромид
– малку масло
– 1 мал морков
– 1 лажичка вегета
– 1/2 лажичка сол
– 1/2 лажичка доматно пире

Подготовка:

Исечкајте половина помал кромид на многу мали коцки и пропржете на масло. Не чекајте да „порумени“, туку пред тоа додадете го морковот исечкан на коцки.

Сè малку пропржете и потоа додадете грашок. Можете да користите свеж, замрзнат или конзервиран. Ако одлучите да го замрзнете, прво варете го 15-20 минути.

Конзервираната храна само треба веднаш да се исплакне и да се додаде.

Исто така малку пропржете го грашокот. Мешајте постојано да не изгори (неколку минути).

Потоа додадете топла вода за да го покрие грашокот. Можете да зовриете вода во бокал и да ја чувате настрана за истурање. Можете да користите и ладна вода, но тогаш подготовката ќе трае подолго.

Оставете го грашокот да се готви 10-15 минути во половина покриен сад. Повремено мешајте и покријте со вода.

Кога ќе се свари грашокот и ќе испари водата, земете малку грашок на лажица и изгмечете го со вилушка, повторете го тоа 5-6 пати.

Искршениот грашок ќе ја „згусне“ смесата и ќе и даде убава кремаста текстура.

Се вари уште една минута или две со постојано мешање. Кога е готово, оставете го да одмори 5-10 минути, пишува Yumama.

– Реклама –

Пронајдете не на следниве мрежи: