КАКО СЕ ПРАВИ ДОМАШНА НУТЕЛА: Двојно е поевтина од онаа купечката

Нутела е најпознатиот намаз во светот кој многумина го сакаат. Можете да направите филови за колачи и торти, да го намачкате на леб, палачинки… и одличен е во комбинација со банана за домашен сладолед.

Во продавница е прилично скапо, но дома можете да направите двојно поевтина верзија на омилениот намаз и тоа поголема количина. А доколку сакате да има побогат и кремаст вкус, наш предлог е да додадете растопено чоколадо.

КАКО СЕ ПРАВИ ДОМАШНА НУТЕЛА: Двојно е поевтина од онаа купечката

Состојки: 1 чаша печени лешници, 140 гр млечна чоколада, 2 лажици масло, 3 лажици шеќер, 1 лажица незасладено какао, 1/2 лажичка екстракт од ванила, 1/2 лажичка сол.
Подготовка: Лешниците исчистете ги и смелете ги во блендер. Кога ќе бидат ситно мелени, додадете масло и ванила, па кратко блендирајте. Потоа додадете ги шеќерот, какаото и солта, па повторно изблендирајте. Нутелата е готова, но доколку сакате малку покремаст и посилен вкус, додадете го растопеното чоколадо и убаво измешајте.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.