Кесадиља од рерна со мелено месо и кашкавал

Низ улиците на Мексико секаде се среќава популарната кесадиља, а денеска ви предлагаме дома да го направите овој специјалитет и тоа со мелено месо и кашкавал.

Кесадиљата е мексикански специјалитет кој се прави од тортиља и фил по желба, но кашкавалот е задолжителен. Мексиканците оваа храна ја јадат често, се продава и на улиците, а во последните години стана неверојатно популарна во целиот свет.
Покрај фантастичниот вкус и лесната подготовка, се користат универзално омилени состојки. Нашиот предлог е да ја пробате оваа превкусна кесадиља со мелено месо и кашкавал, преполна со зачини. Уживајте.

Потребни состојки:
6 тортиљи
450 гр мелено месо
150 гр кашкавал
1 кромид
1 лажичка лута црвена пиперка
½ лажичка сушено оригано
1 лажичка мелена пипер
½ лажичка лук во прав
½ лажичка кромид во прав
1 лажица доматно пире
2 лажици билјон
1 нишка магдонос
сол
бибер
Подготовка:

Кромидот ситно исечкајте го, а потоа пропржете го. Кога ќе омекне додадете мелено месо, посолете и побиберете, па посипете со црвената пиперка, лук и кромид во прав, мелена пипер и оригано. Промешајте. Пред крај додадете доматно пире и булјон и повторно добро измешајте. Исклучете ја ринглата и во месото додадете ситно сечкан магдонос. Половина од секоја тортиља посипете ја со рендан кашкавал, ставете по две лажици од смесата со меленото месо, па над тоа повторно кашкавал. Преклопете и наредете на тавче обложено со хартија за печење. Печете на 200°C околу 5 до 7 минути. Пријатно јадење!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.