Добриловиќ: ЕУ да реагира за срамната забрана од Приштина за српскиот патријарх

Одлуката на Приштина да му забрани на патријархот на Српската православна црква, Порфириј да влезе во Косово е срамна, изјави кандидатот на Слободарската партија на Австрија (ФПО) за Европскиот парламент, Константин Добриловиќ и побара силна реакција од Европската Унијата.
„Срамна е одлуката на Приштина да не дозволи поглаварот на Српската православна црква, патријархот Порфириј да влезе во Косово, вековното огниште на Српската црква и српскиот народ, да присуствува на божествената служба и почетокот. на заседанието на Српската православна црква заедно со уште седум други епископи“, изјави Добриловиќ за Косово онлајн.

Тој вели дека ваквата одлука на косовските власти „надминува секоја мерка“.

На Приштина очигледно и е дозволено се, а меѓународната заедница и ЕУ се уште ја наградуваат“, истакна Добриловиќ.

Затоа очекува остра реакција од претставниците на ЕУ.

„Каде се сега човековите права, правата на оние чија слобода на вероисповед се гази, кога поглаварот на црква не смее да влезе во Косово и Метохија. Скандалозно е. Очекувам осуда од меѓународната заедница за ова срамно чин се, освен европско, кога целосно ги газат човековите права на еден народ“, нагласи членот на ФПО.

Пронајдете не на следниве мрежи: