Заспивање пред телевизор  – лоша навика од која треба да се ослободите

После долг и напорен ден, многу луѓе сакаат да се склопчат во дневната пред ТВ и постепено да заспиваат. Некои луѓе воопшто не можат да заспијат без ТВ.

Научниците укажаа на штетноста на ваквите навики, пишува The Daily Mail.
Човечкиот мозок ги следи непознатите звуци и гласови додека спиеме за да остане внимателен на потенцијалните закани, според една нова студија. Истражувачите во Австрија ги проучувале спијачите и ја мереле нивната мозочна активност како одговор на познати и непознати гласови.

Зголемено внимание на мозокот е забележано во раните фази на спиење
Слушањето на непознати гласови во сон предизвикало човечкиот мозок да се вклучи во слушањето на тие гласови за време на делот од спиењето без брзи движења на очите (NREM), првата фаза од спиењето. Сепак, истражувачите не го забележале истиот ефект за време на REM, најдлабоката фаза на спиење, веројатно поради промените во микроструктурата во мозокот, велат тие.
Иако очите ни се затворени, мозокот продолжува да ја следи околината додека спиеме, балансирајќи ја потребата за заштита на спиењето со потребата да се разбудиме. Еден начин да се постигне ова е селективно да се одговори на непознати гласови наместо на познати, велат експертите.

Причината е веројатно еволутивна
Тоа може да се објасни со долгиот процес на човековата еволуција и потребата за брзо будење на потенцијалната опасност, која се карактеризира со помалку познати звучни знаци.

Севкупно, студијата сугерира дека непознатите гласови – како оние што доаѓаат од ТВ – го спречуваат мирниот ноќен сон, бидејќи мозокот е на поголема будност. Студијата беше предводена од истражувачи од Универзитетот во Салцбург и објавена во списанието JNeurosci.

„Нашите наоди ги истакнуваат разликите во одговорите на мозокот на аудитивни дразби врз основа на нивната важност за оној што спие“, вели тимот во својот труд. „Резултатите сугерираат дека нејасноста на гласот е силен промотор на одговорите на мозокот за време на фазата NREM на спиењето“.

Пронајдете не на следниве мрежи: