Зошто енергетските пијалоци се штетни: Прекумерното консумирање може да предизвика депресија

Во последно време, сè повеќе луѓе се зависници од енергетски пијалоци. Луѓето пијат енергетски пијалоци кога се чувствуваат поспано, депресивно или уморно. Многу лекари веруваат дека енергетските пијалоци се поопасни за здравјето од кафето и другите пијалоци со кофеин.

Сличен состав

Енергетските пијалоци се безалкохолни пијалоци со прилично висока содржина на кофеин. Во една лименка има кофеин и енергија колку што има во една шолја дупло еспресо. Повеќето енергетски пијалоци имаат сличен состав – вода, шеќер, кофеин, минерали, витамини и стимуланси. Здравствените ризици главно се должат на високата содржина на шеќер и кофеин.

Некои од енергетските пијалоци содржат и до осум пати повеќе кофеин од обичното кафе. Проблемот е што сè повеќе млади конзумираат енергетски пијалоци. Секако, енергетските пијалоци даваат енергија и ја поттикнуваат менталната активност, но таквата вештачка состојба трае неколку часа, а после тоа човекот почнува да се чувствува многу уморен и летаргичен.

МНОГУ ЕНЕРГИЈА

Телото добива краток излив на енергија и во исто време е подложен на силен стрес. Компонентите кои се присутни во составот на напитокот негативно влијаат на сонот. Покрај тоа, редовното консумирање на енергетски пијалоци ја зголемува веројатноста да станете депресивни, а ќе се појават и главоболки.

Енергетските пијалоци, кога се консумираат редовно, можат да предизвикаат сериозни проблеми со срцето, а како и секој стимуланс, тие го осиромашуваат нервниот систем и можат да предизвикаат зависност.

ЕДНА ЛИМЕНКА ДНЕВНО

Здравиот возрасен човек треба да пие една лименка пијалок дневно максимум, во спротивно постои ризик од покачување на шеќерот во крвта и скок на крвниот притисок. Една лименка енергетски пијалок на пример, содржи околу дваесет лажици шеќер. Ако ги користите овие пијалоци секој ден, тогаш дијабетесот и другите болести се неизбежни во иднина.

Пронајдете не на следниве мрежи: