Какво значење имаат Исусовите зборови: Кој ќе истрае до крај, ќе биде спасен?

Какво значење имаат Исусовите зборови: „Кој ќе истрае до крај, ќе биде спасен“?

Во Матеј 24:13, Исус вели: „Кој ќе истрае до крај, ќе биде спасен“. Друг превод вели: „Кој не се колеба до крај, ќе биде спасен“. Овој стих е дел од говорот на Исус на Елеонската Гора, дел од објаснувањето што им го дал на своите ученици за претстојните настани.

Какво значење имаат Исусовите зборови: Кој ќе истрае до крај, ќе биде спасен?

Исус им рекол на дванаесетте дека Храмот ќе биде уништен (Матеј 24:2), а тие како одговор го прашале: „Кажи ни кога ќе биде и каков ќе биде знакот на твоето доаѓање и крајот на светот?“ (стих 3).

Нивното прашање имаше два дела и затоа добија два одговори. Исус ги комбинира овие одговори во долг говор за тоа што ќе се случи пред да се врати. Некои од овие пророштва се исполниле во 70 н.е. кога Ерусалим бил уништен. Останатото допрва треба да се случи.

Одреден стих најдобро се разбира кога се чита во контекст. Стиховите Матеј 24,9-14 велат: „Тогаш ќе те предадат да те мачат и убијат“. И сите народи ќе те мразат поради моето име. Многумина тогаш ќе се сопнат, ќе се предадат и ќе се мразат.

Ќе се појават многу лажни пророци и многу измами. Ќе се прошири беззаконието, а љубовта на многумина ќе залади. Но, кој ќе издржи до крај, ќе биде спасен. И ова евангелие на Царството ќе се проповеда низ целиот свет како сведоштво на сите народи. Тогаш ќе дојде крајот“.

Кога започнаа „крајните времиња“?

Од Божја гледна точка, „крајните времиња“ започнале со излевањето на Светиот Дух. Во Дела 2:16-21, Петар го опишува овој настан како „последни денови“. Од таа перспектива, има смисла дека Исус ги поврзал настаните од 70 н.е. со оние што допрва ќе дојдат. Потоа тој предупредува дека како што ќе се зголемува прогонството, многумина кои се сметале себеси за Негови следбеници ќе се одвратат од верата. Овој собор се одржа за време на Неговата служба (Јован 6:66) и ќе продолжи да се зголемува до крајот.

ТЕКСТОТ ПРОДОЛЖУВА ПОДОЛУ НА СТРАНАТА 2 ⬇⬇⬇

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.