Немате идеја за ручек? Пробајте го овој едноставен рецепт што ќе ве спаси од стоење покрај шпоретот

Состојки:
1 кг компири
1 лажичка сув зачин
1/2 лажичка бибер
100 гр мајонез
3 лажици кечап
1 лажица сенф
500 гр пилешки гради без коски
3 лажици масло
1 кромид
1/2 лажиче кари
1 лажичка мелена слатка пиперка
200 гр шампињони
1/2 лажиче оригано
4 чешниња лук
2 јајца
2 дл млеко
2 дл вода


Подготовка
1. Излупете го компирот и исечете го на коцки. Вклучете ја рерната на 200 степени. Ставете го компирот во плех за печење и зачинете го со сув зачин, бибер, мајонез, кечап и сенф. Измешајте сè добро.
2. Печете ги компирите 30 минути. Во меѓувреме, подгответе го пилешкото. На масло се динста ситно исечен и солен кромид. Кога ќе добие убава жолта боја, додадете ги исечените пилешки гради на парчињата. Зачинете со кари и слатка пиперка, промешајте и оставете го месото да се готви пет минути.
3. Потоа додадете исечени шампињони, оригано и сецкан лук. Покријте и оставете да врие уште пет минути.
4. Во меѓувреме, подгответе го преливот да го прелиете компирот. Во сад, изматете ги јајцата и промешајте ги млекото и водата.
5. Извадете ги компирите од рерна, додадете ги пилешкото и печурките и истурете го преливот врз од горе. Вратете се во рерна уште 10-15 минути за да се запече убаво.
На здравје!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.