Новите истражувања покажуваат дека менструалниот циклус може да го преобликува женскиот мозок

Истражувањата покажуваат дека обемот или дебелината на одредени региони на мозокот се зголемуваат во одредени месечни периоди, но тие не откриваат дали тоа е поврзано со емоционални флуктуации.Елма Јашим, која неодамна дипломирала на колеџ, со нетрпение очекува да започне медицински факултет наесен. Но, таа исто така се плаши од месечниот емотивен тобоган што доаѓа со нејзиниот менструален циклус и хаосот што може да предизвика нејзиниот напорен академски распоред.„Околу два, три дена пред да добијам менструација, се чувствувам не многу емотивно, не особено тажно, но не особено среќно“, вели Јашим. Ова расположено плато ја зголемува чувствителноста на Јашима дури и на мали емоционални дразби кога ќе и започне менструацијата. Таа вели дека кога ќе направи мала грешка на работа, тоа за малку ќе ја доведе до солзи.Што точно се случува во нејзиниот мозок и што ги предизвикува овие емоции не е добро разбрано. Но, постигнат е напредок во визуелизирањето на тоа како половите хормони можат да променат некои области на мозокот. Претходните студии на стаорци и други цицачи веќе покажаа дека обемот на одредени региони на мозокот може да се промени како одговор на естрогенот – хормон потребен за нормален сексуален и репродуктивен развој кај жените. Но, не е познато дали овој моќен хормон може да ја промени структурата на човечкиот женски мозок.Сега, новото скенирање со магнетна резонанца на женскиот мозок покажува дека порастот и падот на половите хормони за време на менструалниот циклус – 29-дневниот период на одлив и проток на хормони кои ги подготвуваат нивните репродуктивни органи за можна бременост – драматично ги преобликуваат областите на мозокот. кои управуваат со емоциите, меморијата, однесувањето и ефикасноста на преносот на информации.„Неверојатно е да се види дека мозокот на возрасен може да се промени супер брзо“, вели Џулија Сахер, психијатар и невролог од Институтот Макс Планк за човечки когнитивни и мозочни науки во Лајпциг, Германија, која водела едно од студиите.Дека мозокот се менува за време на менструалниот циклус е особено значајно затоа што повеќето жени доживуваат речиси 450 менструални циклуси во текот на 30-40 години, вели Кетрин Вули, невробиолог на Универзитетот Нортвестерн во Еванстон, Илиноис.Јаките страни на овие студии се дека сликите на мозокот и мерењата на хормоните се направени кај исти лица, во одредени фази од менструалниот циклус, вели Вули.„Преку овие студии, сега имаме слика за тоа колку моќни се овие хормони да ја обликуваат, не само морфологијата на мозокот, туку и функционалната архитектура“, вели Емили Џејкобс, невролог од Универзитетот во Калифорнија, Санта Барбара. Хормоните го активираат менструалниот циклусМенструалниот циклус се повторува на секои 25 до 30 дена и започнува со „менструација“ или пролевање на слузницата на матката. Нивото на женски полови хормони во крвта е најниско на почетокот на циклусот, но потоа нагло се зголемува во следните неколку недели. Прво, нивото на естроген се зголемува, што сигнализира дека слузницата на матката расте. Ова е моментот кога нивото на естроген се намалува за да се ослободи јајце клетката од јајниците, означувајќи ја средината на менструалниот циклус. После тоа, нивото на хормоните прогестерон и естроген повторно се зголемуваат околу седум дена за да се подготви слузницата на матката за можно оплодување на јајце клетката. Доколку не дојде до бременост, нивото на естроген и прогестерон се враќа и на тој начин започнува крварењето.Додека менструалниот циклус е резултат на изразените промени во нивото на хормоните, нивоата на другите хормони како тестостерон и кортизол исто така се неправилни, се зголемуваат пред зори и паѓаат навечер. Овие дневни ритми се јавуваат кај двата пола.Естрогенот ги стимулира когнитивните региони на мозокотМозокот е густа маса на клетки наречени неврони, од кои секоја изгледа како минијатурно дрво. Сивата материја, надворешниот слој на мозочното ткиво, содржи неврони и нивните кратки гранки наречени дендрити. Дендритите имаат проекции слични на лист на нив наречени боцки. Корените или аксоните на невроните се споени заедно во белата маса на мозокот.Додека сивата материја ги регулира емоциите, учењето и меморијата; белата материја подлабоко во мозочното ткиво разменува информации и поврзува различни региони на сивата материја.Дека делови од мозокот реагираат на женските полови хормони за прв пат беше откриено пред речиси три децении. Во 1990 година, Вули случајно открил дека естрогенот ја регулира густината на дендритичните боцки во хипокампусот на мозокот на стаорецот.„Ова беше многу изненадувачки резултат и создаде значителен скептицизам на теренот. Во тоа време, се сметаше дека естрогените се чисто репродуктивни хормони и не влијаат на когнитивните региони на мозокот како што е хипокампусот“, се сеќава Вули.Хипокампусот – когнитивниот центар на мозокот кој содржи и сива и бела материја – е мала, закривена структура закопана длабоко во мозокот зад ушите, во регион полн со рецептори за полови хормони. Хипокампусот е исто така област на мозокот на возрасните која најмногу реагира на промените во волуменот. Развивањето на нови вештини, како што е учењето да жонглира во старост, или проучувањето на мапи за лондонскиот тест за возење такси, го прави хипокампусот поголем. Од друга страна, намалувањето на хипокампусот може да биде ран знак за деменција, особено кај Алцхајмерова болест.Од револуционерното откритие на Вули, научниците дознаа дека менопаузата го намалува обемот на сивата материја во некои области на мозокот. Сепак, истражувањето е ограничено само на преземање снимки на мозокот на волонтери во еден момент во времето. Научниците сакаа да знаат дали мозокот на возрасните се менува за време на месечниот пораст и пад на половите хормони.„Дали можеме да бидеме навистина прецизни? Можеме ли да земеме еден човек и да му го измериме мозокот 30, 50 или 100 пати? – се запраша Џејкобс. Ова доведе еден научник од групата на Џејкоб да го скенира сопствениот мозок на секои 24 часа во текот на целиот месец 2020 година.Џејкобс вели дека била како Марија Кири од невронауката. Од 30 скенирања на мозокот на оваа жена, тимот на Џејкобс открил дека половите хормони го преобликуваат хипокампусот и ги реорганизираат врските на мозокот. Сепак, не беше јасно колку брзо хормоналните бранови за време на менструалниот циклус може да го направат тоа.За да одговорат на ова прашање, научниците од Лајпциг и Санта Барбара сега независно го скенираа мозокот на повеќе од 50 жени повеќе пати во текот на менструалниот циклус за две неповрзани студии.Дебелината на мозочните региони варира за време на менструалниот циклусВо една студија, објавена во списанието Nature Mental Health, тимот на Сахер користел ултразвук за да го идентификува точното време на овулација за 27 жени. Ова им овозможило да соберат примероци од крв од жените на шест прецизни точки за време на нивниот менструален циклус кои биле поврзани со овулацијата и нивото на хормоните во крвта. Тие потоа го скенирале мозокот на овие 27 жени во шест специфични временски точки користејќи магнетна резонанца со ултрависоко поле.Користејќи ја оваа помоќна магнетна резонанца отколку што обично се користи во клиниките, тимот на Сахер успеа да направи слики од живиот мозок со толку висока резолуција што сликата на мозокот може да се спореди со сликата добиена со директно сечење на мозокот за време на аутопсијата. Иако е многу мала структура, тимот на Сахер можеше да набљудува кореографска серија на промени во различни региони на хипокампусот додека се ремоделира во согласност со менструалниот циклус. Надворешниот слој на хипокампусот стана подебел, а сивата материја се прошири со зголемувањето на нивото на естроген и падот на прогестеронот. Но, кога нивото на прогестерон се зголеми, слојот вклучен во меморијата се прошири, пишува National Geographic .Друга студија, која сè уште не е рецензирана од колеги, скенирала мозоци на 30 жени за време на овулацијата, менструацијата и менструацијата помеѓу нив. Оваа студија откри дека не само дебелината на сивата материја, туку и структурните својства на белата маса, варираат под влијание на хормоните.„Применивме еден вид линијар на сивата материја и видовме дека таа се менува според флуктуациите на хормоните“, вели Елизабет Ризор, која ја водеше студијата со Викторија Бабенко, и двајцата невронаучници од УЗ Санта Барбара.Студијата сугерира дека промените во белата маса поради хормоналните флуктуации кои водат до овулација може да предизвикаат поефикасен пренос на информации низ различни делови на мозокот. „Овие промени се многу распространети, не само во сивата материја, туку и во деловите на мозокот кои се одговорни за координација помеѓу регионите и патеките на белата материја“, вели Бабенко.Сепак, промените забележани во обемот или дебелината на мозочните региони во овие студии сè уште не се поврзани со специфични функции на мозокот. Додека студиите покажуваат дека одредени области на мозокот може да се преобликуваат во согласност со осцилациите на хормоните за време на менструалниот циклус, научниците предупредуваат дека овие студии не значат дека меморијата или сознанието се засегнати.Студиите, исто така, не откриваат дали промените во волуменот се поврзани со безбројните емоционални и когнитивни симптоми кои жените ги доживуваат за време на менструацијата. Всушност, овие студии опфатиле само здрави жени кои не пријавиле ниту еден од овие симптоми.Она што овие студии го истакнуваат е итноста за повеќе истражувања за проучување на уникатните потреби за невронаука на жените, вели Џејкобс.„Во нашиот мозок се случуваат вистински структурни промени кои би можеле да бидат поврзани со тобоганот од емоции, промени во расположението, што и да е“, вели Јашим.Додека жените сочинуваат 70 отсто од случаите на Алцхајмерова болест и 65 отсто од случаите на депресија, само околу половина од истражувањата на мозокот се однесуваат на жените. Овој диспаритет продолжува дури и во одобрението за лекови, како што е lecanemabirmb, кој неодамна беше одобрен од американската Администрација за храна и лекови за лекување на Алцхајмеровата болест со ран почеток, но можеби нема да ја забави болеста кај жените.„Време е мозокот да стане главен фокус на здравјето на жените“, вели Сахер. ,

Пронајдете не на следниве мрежи: