ПРЕСВРТ: ЏАМБАСКИ БИЛ ПО ПОТЕКЛО ОД БИТОЛСКО?

Џамбаски со неговите испади влезе во фокусот на македонската јавност. Затоа природно е сите да се запрашаме за кој човек всушност се работи и што стои во позадина на сите работи. На интернет има многу информации, една од нив е и оваа, за неговото наводно потекло од нашите простори.

ПРЕСВРТ: ЏАМБАСКИ БИЛ ПО ПОТЕКЛО ОД БИТОЛСКО?

КОЕ Е ПОТЕКЛОТО НА ФАМИЛИЈАТА НА АНГЕЛ ЏАМБАЗКИ?
ЕДЕН ДЕЛ ОД ФАМИЛИЈАТА ЏАМБАЗКИ ПО КОЈА ГО ДОБИЛА И ФАМИЛИЈАРНОТО ИМЕ ПО СВОЕТО ЕТНИЧКО ПОТЕКЛО СЕ ТУРСКИ РОМИ ОД БИТОЛА.

„Семејството чува посебна книга со семејното стебло, кое има историја од пред 1.700 години. А во него пишува дека некогаш дедо Глиб бил трговец со животни. Презимето има и деловно значење, „џамбаз“ значи трговец со добиток, коњи, рече Џамбазки.
Дигиталниот речник на МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ДАВА СЛИЧНО ОБЈАСНУВАЊЕ ⬆⬆

ДЕНЕС ОВАА ФАМИЛИЈА ВО БИТОЛА СЕ НАРЕКУВА ЏАМБАСИ. (нема потврда дали се во сродство)

ЕДЕН ОД ПРЕТЦИТЕ НА АНГЕЛ КОЈ ТОЈ ГО СПОМЕНУВА КАКО НАЈИСТАКНАТ ВО НЕГОВАТА ФАМИЛИЈА БИЛ GULAB CAMBAZI, ТРГОВЕЦ СО КОЊИ И ДРУГИ ЖИВОТНИ, КАКО ОВЦИ, КРАВИ И КОЗИ.

ИМЕТО ГУЛАБ ИЛИ GULAB ВО ОРИГИНАЛ НЕ ЗНАЧИ ПТИЦА ГУЛАБ ИЛИ ГОЛАБ, ТУКУ ТОА Е ТРАДИЦИОНАЛНО ПЕРСИСКО МУСЛИМАНСКО ИМЕ И Е ДОСТА ПОПУЛАРНО ИМЕ КАЈ РОМИТЕ КОЕ ЗНАЧИ ВОДА ОД РОЗА ИЛИ РОЗОВА ВОДА.

ВО МАКЕДОНИЈА ЗА ВРЕМЕ НА ОСМАНЛИИТЕ РОМИТЕ, ПОСЕБНО Т.Н. ТУРСКИ РОМИ БИЛЕ ТРГОВЦИ СО КОЊИ ИЛИ КАКО ТУРЦИТЕ ГИ НАРЕКУВАЛЕ ЏАМБАЗИ.

САМИОТ АНГЕЛ ЏАМБАЗКИ ЗА СВОЕТО ПОТЕКЛО ГО ТВРДИ ИСТОТО?!

„Семейството пази специална книга с родословното дърво, където има истории още от 1700 година. И в нея пише, как навремето някой си дядо Гълъб бил търговец на животни. Фамилията е със стопанско значение, “джамбаз” означава търговец на животни, на коне, казва Джамбазки.“

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.