Русија во Украина зароби едно од најмодерните британски воени возило на специјалните сили

На почетокот од март годинава украинските вооружени сили добиле 14 високомобилни возила „HMT Extenda Mk 2“ од Австралија. Овие возила, дизајнирани и произведени од британската компанија „Supacat“, се во служба и на британската армија, каде што се познати под името Којот.

Повикувајќи се на информации објавени на руските социјални мрежи, руските сили заробиле едно такво возило, кое претходно било напуштено од украинските војници во областа Авдиевка, пренесува „Army recognition“.

„Extenda Mk2“ ја претставува најновата еволуција на оперативно докажаната платформа „HMT“ и се издвојува со исклучителниот капацитет на носивост и супериорните перформанси надвор од патот, заедно со леснотијата на оперативниот транспорт.

Уникатен во својата класа, „Extenda Mk2“ има корист од модуларната дизајнерска филозофија на „Supacat“, која овозможува повеќе опции за конфигурација веднаш од фабриката.

Оваа флексибилност се протега низ животниот век на возилото, приспособувајќи се за различни мисии и нивоа на заштита за да се прилагодат на барањата кои се појавуваат на теренот.

„Extenda Mk2“ интензивно се користи од специјалните сили ширум светот и може да се пофали со уникатна способност, служи како разновидна платформа која може да се конфигурира како возило со погон на тркала „4×4“ или „6×6“. Оваа флексибилност им овозможува на операторите да го приспособат возилото според специфичните барања на секоја мисија.

Заробувањето на „HMT Extenda Mk 2“ од страна на руските сили претставува значајна можност за проучување на ова возило, кое нема еквивалент во рускиот воен инвентар.

Нејзината иновативна и флексибилна платформа може да се префрла помеѓу конфигурации „4×4“ и „6×6“ благодарение на третата оска што може да се одвојува.

Дополнително, неговиот модуларен корпус ги олеснува брзите трансформации на платформата.

„HMT Extenda“ е достапен со опционални комплети за заштита од балистички проектили и мини, како и седишта дизајнирани да го заштитат екипажот од такви закани, со вграден оклоп развиен во соработка со „Jankel Armouring“.

Во однос на мобилноста, „HMT Extenda“ може да достигне максимална брзина на патот од 120 km/h и има максимален опсег од 700 km за конфигурацијата „4×4“ и 800 km за „6×6“.

Пронајдете не на следниве мрежи: