Продолжени мандатите на тројца од деветмината специјални претставници на ЕУ

За нови две години се продолжени мандатите на тројца специјални претставници на ЕУ: за мировниот процес на Блискиот Исток, за Централна Азија и за човекови права.

Продолжени мандатите на тројца од деветмината специјални претставници на ЕУ

Мандатот на специјалниот претставник на ЕУ за блискоисточниот мировен процес, Холанѓанецот Свен Купманс денеска беше продолжен за две години, до 28 февруари 2025 година. На таа функција е именуван на 1 мај 2021 година.

Мандатот на специјалниот претставник на ЕУ за Централна Азија, финската дипломатка, Терхи Хакала, е продолжен за две години, до 28 февруари 2025 година. Таа беше назначена на 1 јули 2021 година.

Ирецот Имон Гилмор ќе биде специјален претставник на ЕУ за човекови права уште една година до 29 февруари 2024 година, а на ова афункција првпат беше назначен на 1 март 2019 година.

Високиот претставник за надворешна политика, Жозеп Борел, ги предлага специјалните претставници на ЕУ, а нивната мисија е да ги промовираат политиките и интересите на ЕУ во одредени региони и земји и да обезбедат активно политичко присуство на ЕУ во тие области.

Во моментов, ЕУ има девет специјални претставници кои ја поддржуваат работата на Борел.

Покрај споменатите тројца специјални претставници, ЕУ има и специјални претставници во Босна и Херцеговина, за дијалогот меѓу Белград и Приштина и други регионални прашања на Западен Балкан, како и за Сахел, Рогот на Африка и за Јужен Кавказ и Грузија.

Пронајдете не на следниве мрежи: