Со цимет и јаболка, а без млеко и јајца: Бабина мрзелива пита 

Мрзелива пита со јаболка и цимет со децении е едно од омилените задоволства, кое ве враќа во детството.
Овој рецепт е посебен и по тоа што не ви требаат јајца и млеко, па затоа е совршен избор доколку овие намирници не ви одговараат или сте алергични на нив.

Состојки:

  • 250 гр. растопен маргарин;
  • 10 лажици шеќер;
  • 200 мл. вода;
  • 2 лажици мед;
  • 10 гр. прашок за пециво;
  • 650 гр. меко брашно.

Фил:

  • 1,5 кг. јаболка;
  • 10 лажици шеќер;
  • 1 лажица цимет или по вкус.
Со цимет и јаболка, а без млеко и јајца: Бабина мрзелива пита 

Подготовка:
Јаболката исчистете ги, изрендајте ги крупно и додадете шеќер, па ставете ги да се варат. Кога ќе бидат готови додадете цимет и почекајте да се изладат. Кога маргаринот ќе омекне, се мати со шеќерот и се додава медот, па се продолжува со матење.
Потоа додадете 300 гр. брашно и прашок за пециво, па измешајте и додадете уште 300 гр. брашно.
Ако тестото е тврдо, додадете уште 50 гр. брашно и замесете со рака. Потоа ставете во фрижидер да отстои околу еден час.
Потоа, едната половина развлечете ја, превртете ја преку сукало и ставете ја на плех, па додајте го целиот фил и покријте ја со другата половина од тестото.
Прободете со вилушка и печете на 180 степени околу 40 минути. Кога ќе биде готова, посипете со шеќер во прав и послужите ги гостите.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.