Бомболони: Совршени италијански крофни со фил што се топи во уста!

Италијански бомболони, или „бомби“ полни со миризлив кондиторски фил, мармалад, чоколадо или ф’стаци обично се јадат за појадок, со капучино …
Состојки за бомболони:
280 гр остро брашно
280 гр мазно брашно
3 големи јајца
90 гр путер
100 гр шеќер + за посипување
120 мл топла вода
1 лажичка екстракт од ванила
7 гр квасец
1 прстофат сол
масло за пржење
Слаткарски крем, џем или чоколадо за полнење


Подготовка:
1. Ставете брашно, шеќер и квасец во сад и промешајте. Наредете коцки путер врз брашното и додадете јајца и млако млеко, ванила и сол.
2. Прицврстете ја куката за тесто, а потоа мешајте со мала брзина 10 минути. По 10 минути, тестото треба да стане мазно, еластично и малку лепливо. Ставете го тестото на чиста работна површина, премесете го два до три пати и обликувајте го во топка.
3. Ставете го тестото во подмачкана тава и покријте го со проѕирна фолија. Оставете 2-3 часа или додека не се зголеми тројно. Кога тестото ќе се крене, префрлете го на чиста работна површина исфрлајќи го воздухот од него, а потоа премесете го во топче неколку пати. Израмнете го тестото со рацете, а потоа развлечете го во правоаголник со дебелина од 1,5 см.
4. Со секач за колачиња или чаша исечете кружни крофни со големина од околу 9 см. Остатокот од тестото можете да го исечете во форми за пржење или повторно да ги разамесите и повторно да го расукате за да формирате повеќе крофни.
Ставете го обликуваното тесто на плех обложен со хартија за печење и лабаво покријте го со проѕирна фолија. Оставете да стаса еден час до час и половина или додека не се зголеми тројно.
5. Загрејте го маслото во длабока тава или тенџере до 170 степени. Исечете ја хартијата за печење на квадрати, така што секоја крофна е на своја хартија.
6. Внимателно потопете ги крофните во маслото и веднаш извадете ја хартијата. Пржете ги во неколку тури, без преполнување на тенџерето по 2 минути од секоја страна.
7. Извадете ги крофните и исцедете ги на кујнска хартија околу 2 минути, па извалкајте ги во шеќер. Оставете крофните да се оладат пред да ги наполните.
8. Исечете ги крофните со мал нож и наполнете ги со слаткарски крем или посакуваниот фил со вреќа или шприц. Послужете веднаш или чувајте го во пластични контејнери 1-2 дена.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.