Викенд предлог: Овошен чизкеј

Потребни состојки:

за бисквит                                                  

300гр. бисквити

200гр. путер

50гр. потпечени лешници

3лаж. кондензирано млеко

за фил

500мл. слатка павлака

250гр. маскарпоне

220гр. шеќер во прав

1 ванила

1 желатин

2лаж. џем од шумско

2лаж. џем од јагоди

2лаж. џем од боровница

завршен фил

450гр. замрзнато или свежо шумско овошје

5 лаж. шеќер

100мл. вода

1 желатин

Подготовка: 

Во сад разматете 500 мл слатка павлака, а во друг посебно разматете маскарпоне, 220 гр шеќер во прав и 1 ванилин шеќер. Потоа соединете ги двете смеси, матете со миксер, па додајте 1 желатин. Целата смеса поделете ја на три дела, во едниот дел додадете две лажици џем од шумско овошје, во вториот џем од боровница и во третиот дел џем од јагоди.

Трите фила ги ставаме еден врз друг врз тестото со бисквити.

Мелените бисквити, лешници и кондензираното млеко соединете го со растопениот путер.
Смесата нанесете ја во калап за торта и убаво измазнете. Врз овој бисквит нанесете ги филовите.
Згответе 450 гр шумско овошје со 4 лажици шеќер и 100 мл вода. Во тоа додајте 1 желатин и гответе уште неколку минути. Кога малку ќе се излади и згусне прелијте преку белиот слој.
Готовиот колач оставете го во фрижидер да се излади, најдобро преку ноќ.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.