Дали сте пробале Алфахори? Традиционално аргентинско благо без кое не смеете да си заминете од Аргентина

Аргентина е синоним за најголем производител, но и потрошувач на ова вкусно слатко
Секоја земја има гастрономски специјалитети, слатки и солени, по кои е позната низ целиот Свет. Аргентинските алфахорес обично се подготвуваат од два слоја бисквити, кои се прицврстени со вкусен фил и обично се прелеваат со чоколадо или шеќер во прав, или кокосово брашно.
За луѓето во Аргентина, тоа е симбол на нивната национална кујна. За туристите, тоа е уживање во вкусовите на локалните гастрономски специјалитети.
Според туристичкиот одбор на Буенос Аирес, приближно една милијарда Алфахорес се продаваат годишно во Аргентина, а стотици видови на оваа торта се достапни во пекари, киосци и супермаркети низ целата земја.
Може да се каже дека овој деликатес е дел од модерната аргентинска култура.
Кога беше млад, еден од тренерите на Лионел Меси го наградуваше со алфахорес секогаш кога ќе постигнеше гол – истакнува BBC Travel.
Иако станува збор за навидум едноставно благо, алфахорес има не само долга, туку и многу комплексна историја.

Авторот на блогот, кој е посветен само на овој деликатес, наведува дека овие колачи датираат од раниот 8 век, кога арапски бисквит со шеќер, сируп, ореви и цимет пристигнал на Пиринејскиот полуостров за време на маварското освојување. Овие верзии подоцна беа изменети.
Лингвистите веруваат дека името алфахорес потекнува од арапскиот збор „al-fakher“, што значи луксузен или од стариот арапски збор „al-huasu“, што би значело полнето.
Цилиндрична форма и направени од замрзнати бадеми, лешници, гевреци, шеќер, мед и зачини како цимет, овие верзии на овој деликатес сè уште традиционално се јадат во одредени делови на Шпанија, за Божиќ, додека во некои делови од земјата се достапни цела година.
Во различни области на Латинска Америка, и во зависност од тоа која водителка би ја подготвила, тоа ќе зависи и од точниот вкус на алфахорес.
Туристите можат да ги испробаат и во Мексико, Перу и Чиле, а сепак тие се сметаат за аргентински специјалитет. Аргентина е синоним за најголем производител, но и потрошувач на Алфахорес.
Најпознат вид на шопинг десерт е марплатен, торта исполнета со фил и покриена со чоколадо. Името потекнува од крајбрежниот град Мар дел Плата, местото од каде потекнува Хавана, кој ја отвори својата прва пекара во 1947 година, а сега има неколку продавници и кафулиња во Аргентина.


Се разбира, постојат многу разлики за овој вид десерт во однос на оригиналниот рецепт. Алфахорес покриени со глазура од шеќер или јогурт, на пример, може да се најдат на полиците на продавниците. Тие често се полнети со путер од кикирики, џем, рум или виски, на пример.
Покрај тоа, на пазарот има вегани и глутен-алфахори, како и ориз и други.
И покрај нивната голема популарност во Аргентина, алфахорес се релативно малку познати во остатокот од светот. Но, тоа сега почнува да се менува, бидејќи компанијата Хавана отвори продавница на Флорида.


– Продавници на Хавана има и во Шпанија, а над 100 од нив во други делови на Латинска Америка. Продаваме околу половина милион Алфахорос годишно во Соединетите Држави и планираме да отвориме повеќе локации, од кои сите се стопирани поради пандемијата. Алфахорес има феноменален потенцијал – рече Маријано Олива, извршен директор на Хавана САД.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.