Кето лазањи: Рецепт за рафинирана месна фантазија која има 340 калории помалку од оригиналот

Лазањата е многу вкусно италијанско јадење направено од истоимените тестенини – широки листови што добро се комбинираат со сос од месо и сирење и се печат во рерна. Поради калорична храна, ова јадење се препорачува да се консумира во многу умерени количини.
Состојки на кето лазањи за целото семејство:
800 грама мелено месо
700 мл сос од домати
450 грама свежа тиквичка
400 грама рикота
300 грама рендана моцарела
90 грама рендан пармезан
1 јајце
сол и бибер по желба
грст свеж босилек


Подготовка:
1. Тиквичките убаво измијте ги заедно со кората и исечете ги на тенки парчиња по должина. Додадете сол и оставете ги да ја извлечат целата вода од зеленчукот околу 15 минути. Потоа исушете ги исечените тиквички со хартиена крпа.
2. Во меѓувреме, направете сос од месото: издинстајте го меленото месо во тава додека не добие златно-кафеава боја. Потоа додадете сос од домати, сол и бибер и варете неколку минути. Не грижете се, сосот ќе се зготви до крај во рерната.
3. Во сад измешајте едно јајце со рендан пармезан и рикота. Додадете сол по желба.
4. Ставете малку сос од месо на дното на огноотпорниот сад. Над него ставете парчиња тиквички за да ја покриете целата површина.
5. Ставете половина од преостанатата мешавина од сос од месо и половина од смесата со сирење над тиквичките.
6. Остатокот од тиквички ставете го преку сосот од месо и остатокот од смесата со рикота.
7. Одозгора посипете со рендана моцарела.
8. Покријте со алуминиумска фолија и ставете ја во загреана рерна на 200 степени Целзиусови околу 40 минути. На крајот од тоа време, извадете ја алуминиумската фолија и печете уште 10 минути за да го испечете сирењето одозгора.
9. Украсете со свежи листови од босилек и послужете топло! Добар апетит!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.