Овошна пита: Вкусни слатки кои ќе ја одушеват целата фамилија

Овошните пити се вистинско задоволство, а можете брзо да ги подготвувате и да ги чувате во фрижидер долго време. Ако рецептот вклучува овошје што не ви се допаѓа, секогаш можете да го замените со некое друго, а исто така можете да користите овошје од конзерва.
За да направите полесна верзија на тортата, користете полесни овошја како кајсии. Пити со тесто мора да се печат во рерна, но може да подготвите овошно полнење во микробранова печка. Овошјето ќе омекне и ќе ја задржи својата боја. За да не се затемни тортата премногу, покријте го плехот со алуминиумска фолија.


Пита од сезонско овошје
Состојки: 200 гр шеќер, брашно, сол, 2 жолчки, 175 мл млеко, 175 мл слатка павлака, лажичка екстракт од ванила, банана, нектарин, јагода, капина и малина
Подготовка: Месете го тестото од брашно, путер и вода и печете на 200 степени околу 15 минути. Измешајте шеќер, 4 лажици брашно и сол. Додадете ги измешаните жолчки, млеко и слатка павлака. Гответе на средно-висока топлина, мешајќи додека не зоврие и не се згусне. Додадете ванила и оладете. Истурете половина од смесата над тестото и ставете го исеченото овошје. Истурете ја остатокот од смесата врз овошјето, изладете ја и украсете ја со шлаг.
Освежителна пита со бисквити
Состојки: 175 гр путер, 175 гр шеќер, 400 гр млеко, 2 исечени банани и 300 мл изматена слатка павлака 125 гр путер и 275 гр распаднати бисквити
Подготовка: Стопете го путерот во длабока тава, додадете ги бисквитите и измешајте. Притиснете ја смесата на дното и страните на тавата. Во тава измешајте ги путерот и шеќерот и загревајте додека мешате додека не се стопат. Додадете го млекото и загревајте додека не зоврие. Гответе 5 минути, мешајќи. Истурете ја врз бисквитната основа и оставете да се олади додека не се смири. Покријте со банани и шлаг.
Состојки: 4 жолчки, 400 гр млеко, сок и рендана кора од лимета, 250 гр изматена слатка павлака и 2 лажици шеќер, 175 гр брашно, 90 гр путер и 2 лажици вода
Подготовка: Месете мазно тесто од брашно, путер и вода. Расукајте го и порамнете го лимот. Печете 15 минути на 200 степени. Оставете да се олади. Измешајте жолчки од јајце, млеко, кора од лимон и сок од лимета. Истурете ја смесата во плех и печете 15-20 минути додека работ на тестото не добие златно-кафеава боја. Кога ќе се излади, питата ставете ја во фрижидер уште еден час во фрижидер. Украсете со шлаг и парчиња лимета.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.