Посни крофни: воздушести, шупливи, меки

Рецепт и видео презентација на “Шерпица” – посни крофни.

Ова се најубавите крофни без млеко и јајца и воопшто не се разликуваат од мрсните. Воздушести се, меки, се топат во уста, а од нив мириса целата улица. Особена арома му дава ренданата кора од лимон и портокал, како и ванилиниот шеќер.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 кг брашно
40 г квасец
300 мл млака вода
200 мл газирана вода
100 мл масло
2 лажици шеќер
2 кесички ванилин шеќер
Рендана кора од портокал – многу малку
Рендана кора од лимон
1 лажичка сол


ПОСТАПКА:

Во подлабок сад ставете го квасецот, лажица шеќер и лажица брашно. Добро промешајте со малку вода и оставете квасецот да се активира.
Потоа, во стасаниот квасец додадете масло, вода, газирана вода, шеќер, рендана кора од лимон и портокал, ванилин шеќер. Замесете со брашното. Брашното додавајте го малку по малку и додадете сол. Завршете со месењето и оставете го тестото да стасува додека да се удвои.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.