60 милиони работни места во Европа се под знак прашалник: Ова се најризичните професии!

Loading...

Се проценува дека 1 од 4 работни места во ЕУ и во Велика Британија се изложени на ризик од намалување на работните часови, принуден одмор или отказ
Речиси 60 милиони работни места ширум Европска Унија и Велика Британија се загрозени поради пандемијата на коронавирус.
Во анализата на лондонската консултантска куќа „Мекинси“ се предупредува дека стапката на невработеност во ЕУ би можела да скокне од 6% на повеќе од 11% и со години да остане на тоа ниво ако ширењето на вирусот не се сопре наскоро.
„Мекинси“ проценува дека едно од четири работни места во ЕУ и во Велика Британија се изложени на ризик од намалување на работните часови, принуден одмор или отпуштање, пишува си-ен-ен.
Професиите што не изискуваат близок контакт меѓу луѓе, како што се сметководителите и архитектите, како и оние што подразбираат давање основни услуги, се сметаат за ниско ризични.

loading...