Откриен материјал што ги сопира куршумите

Loading...

Истражувачите од Универзитетот Рајс во својата лабораторија истражуваат технологија што потенцијално може да запре 9-милиметарски куршум и да го затвори отворот што го направил при влезот.

Ова може да претставува голем напредок во балистичката заштита за војниците, но може да има и други намени.
За време на тестовите, истражувачите беа во можност да фотографираат мали стаклени мониста на материјал кој ефективно ги запира куршумите во нивните патеки.
„Ова ќе биде голем балистички материјал за ветробранското стакло”, вели научникот Нед Томас во еден клип објавен на веб-страницата на универзитетот.
Групата, во која беа вклучени научникот Томас, истражувачот од Рајс Jae-Хванг Ли и тим од Институтот МИТ за војничка нанотехнологија, се во потрага по начини да се изработат материјали “повеќе отпорни на деформација или неуспех.”
Резултатот ќе биде подобри, посилни, полесни оклопи за војниците и полицајците, како и заштита на чувствителни материјали од предмети кои се движат брзо како што се авиони и сателити.

Истражувачите беа во потрага по сложени полиуретански материјали, како тој што е во можност да запре 9 мм куршум и да ја запечати својата влезна дупка.
Кога навлегува мал проектил во голема, материјалот се топи во течноста која ги запира динамичните предмети и всушност ја запечатува дупката што ја направи.
„Нема макроскопска штета; материјалот успеа, не е разбиен”, вели Томас.
Во текот на нивните истражувања, откриле одличен модел материјал наречен стиропор-polydimethylsiloxane diblock-кополимер. Со користење на два различни методи, тимот на крајот беше во можност на пресек на структурата да ја утврди длабочината на пенетрација на куршумот, а според нивната студија, слоевите на материјалот  покажа способност да се деформира без да се прекрши.

„Слоевите раскажуваат приказната за еволуцијата на пенетрација на проектилот што ќе ни помогне да ги разбереме механизмите на наносликата, како се одвиваат, а тоа може да ни помогне да направиме материјал со високи перформанси, лесен, а заштитен материјал”, додава Томас.

макфакс

loading...
Loading...