Вкусен домашен леб со спанаќ и сирење на кој нема да можете да му одолеете.
Производи:
3 чаши брашно
3 јајца
1 кг спанаќ
250 г сирење
50 мл масло
2 лажици оцет
1 чаша вода
2 нотки сол пиперка
1 нотка сода за леб
Подготовка: Водата треба да биде на собна температура. Истурете ја во садот. Додајте во неа оцет и масло, мал дел од брашното, солта и сода. Измешајте го тестото цврсто. Поделите го тестото во две топки, од кои едната е малку поголема.
Раширете поголема топка на дното на подмачкана лента. Повлечете ги рабовите на тестото за да се држите до работ на фиоката.
Исечете го спанаќот, исечете го сирењето и мешајте. Зачинете со пиперка. Поделете го филот на тестото.
Превртете ја другата топка од тестото и покријте ја со кутијата. Се пече во рерна за 200 степени за 40 минути или додека не се зарумени.