Потребни производи:
2 парчиња пилешки гради,
1 лажица мед,
1 лажица вински оцет,
маслиново масло,
гранче рузмарин,
1 чешне лук,
1 главица црвен кромид,
3 парчиња пршута,
400 г боранија од конзерва,
40 г рендан пармезан, сол и црн пипер
Начин на подготовка:
За маринадата: Во сад подготвуваме мешаме оцет, мед, малку маслиново масло , неколку сечкан ливчиња рузмарин и чешне лук. Со помош на нож правиме неколку рецки (попречно) на секое парче пилешко. Ставете го месото во сад и го оставете го да се маринира.
Предлог рецепт: Пилешки гради во сос од нане
За гарнирот:
Во маслиново масло на средна топлина издинстајте го исечениот црвен кромид, останатото гранче рузмарин исечкано на ситно, пршутата и боранијата. Ако мешавината стане премногу сува, може да додадете од течноста од конзервата боранија или вода. Зачинете со сол и црн пипер. Запржете го пилешкото месо.
Кога ќе стане малку посуво додадете ја маринадата. Во чинија за сервирање прво ставете од гарнирот, посипете со пармезан и на врвот ги ставаме пилешките гради.