Кромидот ќе ги изгуби лутината и крцкавоста ако го испечете во рерна, а овој рецепт се нарекува стопен кромид бидејќи зеленчукот е толку мек по термичката обработка што се топи во устата.
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Потребни состојки:
4 големи главици кромид со вкупна тежина од околу 1 килограм
125 мл пилешки фонд
2 лажици маслиново масло
1 лажица стопен путер
1 лажица свежо исечкана мајчина душица
- Најнискиот човек на светот е помал од лубеница: Влезе во Гинисовата книга, но животот воопшто не е лесен
- Седма посета на Блинкен на Израел, Нетанјаху не го почитува примирјето: Војната нема да запре во Газа
- Уапсен поранешен помошник министер, поранешен декан и професор на Геодетскиот факултет во Хрватска
- Блинкен во Тел Авив: Хамас мора да го прифати предлогот за прекин на огнот
- Дешифриран антички текст – покажува како изгледала последната вечер на Платон
- Од утре ЈСП ќе сообраќа по неделен возен ред
- Украинците го бомбардираа тренинг центарот на Русите, го погодија со американскиот ракетен систем АТАКМС
- Пронајдено лице пријавено за изгубено во Парк – шумата Водно
- Апелациски суд: Тужбата на младите против американската Влада за климатските промени треба да се отфрли
1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230 Целзиусови степени.
2. Излупете го кромидот и исечете го на парчиња со големина од околу 2,5 центиметри.
3. Измешајте ги маслото, путерот, солта, биберот и мајчината душица и намачкајте ги парчињата кромид со оваа смеса.
4. Ставете го кромидот во рерна да се пече 30-35 минути додека површината не добие убава карамелизирана боја. На половина од печењето, свртете го кромидот, така што двете страни ќе бидат исти.
5. На крајот, внимателно истурете го пилешкиот фонд во плехот за печење и печете сè заедно уште 15-20 минути или додека да се намали течноста и кромидот да стане многу мек.