Кромидот ќе ги изгуби лутината и крцкавоста ако го испечете во рерна, а овој рецепт се нарекува стопен кромид бидејќи зеленчукот е толку мек по термичката обработка што се топи во устата.
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Потребни состојки:
4 големи главици кромид со вкупна тежина од околу 1 килограм
125 мл пилешки фонд
2 лажици маслиново масло
1 лажица стопен путер
1 лажица свежо исечкана мајчина душица
- (Видео) Лондон имаше спектакуларен огномет и покрај лошото време
- Ентони Хопкинс сподели шокантното искуство: „Не се сеќавам на ништо, тоа е убиец“
- Специјален руски лет до Вашингтон
- Се шушка дека Кевин Костнер ја сака оваа фатална русокоса – која е вистината?
- Девет новороденчиња во Скопје – дежурната екипа на Гинекологија со напорна работа за Нова година
- „Народност со пари не се купува“- 84 години од смртта на Петар Поп Арсов
- Силјановска-Давкова: Убаво е да знаете дека стоите на чело на Армија, којашто е почитувана, компатибилна со останатите, иако е мала
- Периодов сепак нема да има казни за несменети возачки – Тошковски упати апел до полицајците за укажувања и опомени
- Казни до 20.000 евра за нефер трговци: Новиот закон влезе во сила
1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230 Целзиусови степени.
2. Излупете го кромидот и исечете го на парчиња со големина од околу 2,5 центиметри.
3. Измешајте ги маслото, путерот, солта, биберот и мајчината душица и намачкајте ги парчињата кромид со оваа смеса.
4. Ставете го кромидот во рерна да се пече 30-35 минути додека површината не добие убава карамелизирана боја. На половина од печењето, свртете го кромидот, така што двете страни ќе бидат исти.
5. На крајот, внимателно истурете го пилешкиот фонд во плехот за печење и печете сè заедно уште 15-20 минути или додека да се намали течноста и кромидот да стане многу мек.