Зошто карфиолот треба да биде почесто застапен во вашето мени?

Карфиолот е растение од фамилијата Cruciferae. Потекнува од Медитеранот, а денес се одгледува насекаде низ светот и тоа најчесто од пролет до доцна есен.
Зошто карфиолот треба да биде почесто застапен во вашето мени?

Зошто да јадете карфиол?
Карфиолот е нискокалорична храна. Околу 100 грама карфиол содржи само 25 калории поради што се препорачува за луѓе кои сакаат да ослабат. Истовремено изобилува со диетални влакна кои овозможуваат чувство на ситост и го спречуваат прејадувањето.
Консумирањето диетални влакна е исто така важно за здравјето на цревата и гарантира добро варење. Освен тоа, го намалува нивото на лошиот холестерол и благотворно делува на работата на кардиоваскуларниот систем.
Карфиолот е богат со минерали – особено магнезиум и калиум, кои природно го намалуваат високиот крвен притисок, го штитат срцето и крвните садови.
Карфиолот содржи витамин Ц и многу антиоксиданси кои го зајакнуваат имунитетот и имаат антиинфламаторно дејство.
Сулфорафанот во карфиолот спречува оштетување на видот и разни болести на очите.
Како да изберете добар карфиол и како да го чувате?
Најмногу здравствени придобивки ќе добиете ако консумирате свеж карфиол. Дали карфиолот е свеж можете да забележите по бојата на главата која треба да биде бела, а листовите да бидат светло зелени и без видливи оштетувања. Од друга страна, стариот карфиол ќе го препознаете по кафени или црни дамки на цветовите, како и по исушените лисја.

Зошто карфиолот треба да биде почесто застапен во вашето мени?

Свежиот карфиол ставете го во фрижидер во пластична или хартиена кеса. Можете да го чувате вака до пет дена. Пред да планирате термичка обработка, измијте го и употребете го по желба. Свежиот карфиол може веднаш да се исчисти, излупи, исече на помали парчиња и да се замрзне во замрзнувач, со што ќе се зачува за понатамошна употреба.

Како да готвите карфиол?
Карфиолот е камелеон во кулинарскиот свет – може да се спои со различни вкусови и да се трансформира во интересни јадења. Ако имате добар блендер може да го замени пирето од компири или да биде основа за нискокалорично тесто за пица. Карфиолот може да се користи и за правење вкусни чорби, палачинки и многу други јадења.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.