Ќофтињата спаѓаат во омилените јадења на нашите простори, а покрај вообичаените варијанти од мелено месо, може да ги направите и од зеленчук.
Поради тоа што содржат јајца, овие ќофтиња не се посни, но секако дека се одлично решение кога не знаете што да си подготвите за ручек.
Состојки:
- 2 тиквички;
- 2 јајца;
- 2 чешниња лук;
- Масло по потреба;
- 200 грама брашно;
- 1 лажичка прашок за печиво;
- Сол, бибер, магдонос, суви зачини по вкус.
Подготовка:
- Изрендајте ги тиквичките на крупно, па посолете ги и ставете ги на хартија, па исцедете ги од вишокот вода.
- Во чинија потоа додадете брашно, јајца, прашок за печиво, зачини по вкус и ситно рендан лук.
- Оставете да отстојат 20-на минути, па со лажица вадете од смесата и обликувајте ќофтиња.
- Пржете во добро загреано масло за јадење додека не заруменат, па оставете ги на хартија за да не бидат многу мрсни.
- Послужете ги со зелка салата, свежа краставичка или пиперка.
- Пријатно јадење!