Моментално е време на Велигденски пост, кој со себе може да донесе некои предизвици во поглед на храната.
Некогаш можеби нема да имате инспирација што да подготвите, иако посната храна е многу разновидна, а некогаш ќе ви падне на памет некое масно јадење кое го обожувате.
Ако сте љубител на сармата и мислите дека посната верзија никако не може да биде вкусна, овој рецепт ќе ви го докаже спротивното.
Состојки:
- 20 листови кисела зелка;
- 500 гр. шампињони;
- 200 гр. ориз;
- 5 главици кромид;
- моркови;
- масло;
- бибер;
- сол.
Подготовка:
Прво пропржете го кромидот, па додадете ги морковите. Кога ќе бидат готови, во нив додадете ги печурките.
Откако и тие ќе се запржат, додадете го измиениот ориз и пропржете.
Потоа завиткајте ги сармите со добиениот фил, наредете ги во тенџере и ставете им вода преку нив.
Варете на тивок оган.