Потребно ви е пилешко месо, вино и околу половина час време. Ќе добиете фино главно јадење со кое може а и не мора прилог.Состојки:
600 гр пилешко
200 гр горгонзола исецкана на парчиња
100 мл павлака за готвење
100 мл бело вино
путер
мала главичка лук
сол
бибер
вегета
Подготовка:
Пилешкото прво зачинете го, потоа испржете го убаво, околу 10 до 15 минути, потоа извадете го пилешкото на хартија да ја впие маснотијата.
Во истото тавче ставете малку лук и пржете додека не зарумени, ставете го виното, почекајте да испари алкохолот а потоа додадете ја горгонзолата. Кога ќе почне фино да се топи додадете ја павлаката. Кога ќе добиете фин густ сос, вратете го пилешкото, пржете минута две, за да се спојат вкусовите и тргнете од оган.
Плешкото можете да го послужите со тестенина или печен компирСостојки:
600 гр пилешко
200 гр горгонзола исецкана на парчиња
100 мл павлака за готвење
100 мл бе